1.04.2008

Seçme Ve Sınıflandırma

SEÇME VE SINIFLAMA

Salamurhaneye gelen zeytinler dal ve yapraklarından ayrılarak yaralı, kusurlu, hastalıklı ve zararlı vuruklu, farklı olgunlukta daneler ayıklanır. Sağlam taneler boylanır.

YIKAMA

Yıkama,zeytinin üzerindeki toz ve toprağın atılmasıyla ilerde oluşabilecek herhangi bir bozulma tehlikesinin önlenmesi gibi temizlik açısından olduğu kadar,zeytinde bulunan acılık maddesinin(oleuropein) atılması açısından da önemlidir.
Yıkama ya zeytin dolu havuzlara üstten su verilerek alttan belirli zamanlarda bu suyun atılması veya zeytine su püskürtmek suretiyle yapılabilir.
Yıkama süresinin fazla uzun olması,şekerin fazla harcanması,ilerde gaz cebi oluşması gibi sakıncalar doğurabildiğinden 1-2 saatlik yıkamalar yeterlidir.

Hiç yorum yok: